هواده ایرجت( Airjet )
از دستگاه هواده ایرجت می توان در استخرهای پرورش ماهی تا دریاچه های با عمق نسبتاً زیاد برای هوادهی استفاده نمود. از مزاياي اين دستگاه ميتوان به اين موارد اشاره نمود:
- حمل و نقل آسان
- قابليت تنظيم زاويه براي حداكثر تبادل اكسيژن در آب
- ايجاد جريان افقي براي برهم زدن لايه هاي حرارتي و غذايي در ستون عمودي
- ايجاد يك جريان دائمي كه مانع لايه بندي حرارتي مي گردد
- اكسيژن محلول به واسطه توليد حباب افزايش مي يابد
- براي استفاده در استخرهاي بالاي عمق 1.5 متر خصوصا مناطق گرمسيري و مزارع گرمابي
- شناور پلی اتیلن و قطعات مقاوم كه مي تواند در مقابل نور خورشيد و شوري آب ماندگاري بالايي داشته باشد.
نحوه کار با هواده ایرجت :
از جمله تجهیزات اکسیژن ده است که اکسیژن رو بصورت پنوماتیکی تزریق میکند.
برای گردش آب بیشتر و سنتر فضولات نهایی روی مرکز و بهم زدن آب در ستون و لایه های مختلف استفاده می شود. بصورت تک فاز و سه فاز طراحی شده است اما بیشتر بصورت سه فاز مگر اینکه در حالت تکفاز محدودیت برق نداشته باشیم که بصورت تک اسب و دو اسب و سه اسب و چهار اسب وجود دارد.
برخلاف اغلب دستگاههای هواده دیگر، ایرجت موتور بیرون آبی دارد که باعث گرم کردن آب نمی شود.
ایرجتها معمولا به دو صورت شناور در آب و ثابت بر روی دیواره استخر طراحی و ساخته می شوند. که در هر دو شکل در استفاده از آن باید نکات مهمی رو در استخرها رعایت کرد.
ایرجت ثابت روی دیواره استخر:
۱. دو رگلاژ عمودی و افقی داریم برای تنظیم ارتفاع و گردش به طرفین.
۲. معمولا ایرجتها برای ماهیان با وزن ۵۰ گرم و به بالا استفاده می شود که بستگی به وسعت استخر و تعداد ایرجت در یک مجموعه دارد.
نکته خیلی مهم: زوایه ایرجت با دیواره استخر است که برای پروار نباید بیشتر از ۴۵ درجه باشد، چون که در پیک غذادهی در خروج فضولات و گردش آب ضعیف عمل میکند و در اوزان 5۰ و 100 زاویه ایرجت با روی دیوار استخر نباید بیشتر و یا کمتر از ۷۰ درجه باشد. چون در غیر اینصورت ماهی نمی تواند با جریان گردشی بالا مقابله کند و غذای مصرفی را پرت می کند و وزن دلخواه نخواهید گرفت زیرا ماهی درصدی از انرژی حاصله از غذا را صرف تعادل و مقابله با جریان گردابی و در نهایت از پروسه رشد عقب خواهید افتاد.
اخیرا دوستان برای اوزان بالای ۵ و ۱۰ گرم هم از ایرجتها استفاده میکنند که در این حال باید ایرجت عمود و یا با زاویه ۸۵ درجه با سطح افق قرار گیرد. در این بین محافظ پروانه ایرجت حتما باید توسط تور مناسب با سایز ماهی کاملا پوشانده شود که ماهی رو به داخل نکشد.
مورد مهم دیگر: فاصله محافظ پروانه ایرجت تا دیواره استخر نباید هرگز از ۱۰ سانتی متر بیشتر باشد، چرا که در این فاصله ایرجت به نحو مطلوب می تواند فضولات رو پله به پله به سمت مرکز هدایت کند.
نکات مهمی که در کار و نگهداری از ایرجت باید بدانید:
- در آبگیری استخرها هنگام کار ایرجت آب نباید بیشتر۱۵سانتی متر مانده به سوراخ هواگیری از بالای لوله آبگیری شود، حداقل آبگیری هم نباید هرگز کمتر از ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر از جایی که طناب به لوله بسته می شود کمتر باشد.
- هرگز ایرجت در حال کار را از آب بیرون نیاورید چراکه متعلقاتی که داخل لوله ایرجت است که همیشه باید غوطه ور در آب باشد وگرنه دستگاه ایرجت گیرپاژ کرده و متعاقب آن هزینه برای تعمیر…
- در حالت خاموش هرگز ایرجت رو به موازات سطح افق بالا نیاورید چون آب داخل لوله روی بلیرینگ جلوی الکتروموتور برگشت کرده و باعث گیرپاژ دستگاه خواهد شد.